Česnakas

 

Valgomasis česnakas (Allium sativum)

     Lotyniškas augalo pavadinimas atspindi jo skonį ir stiprų kvapą - all reiškia “deginantis”.Česnakas - viena iš seniausiai pasaulyje žinomų ir plačiausiai vartojamų kultūrų. Jau Senovės Romoje, Graikijoje ir Egipte buvo labai vertinamos česnakų maistinės ir vaistinės savybės. Tai daugiametis svogūninis augalas, užaugantis iki 1 m. aukščio. Stiebas status, lapai lijiniški, plokšti, smailūs, šiurkštūs. Žydi birželio - liepos mėn. smulkiais  žiedais, stiebo viršuje suformuojančiais skėtinį žiedyną. Vaisių ir sėklų nesubrandina.

Prieš daugelį metų česnaką pavadino vaistu nuo visų ligų. Šio augalo vaistinės savybės iš tiesų unikalios. Česnakas pasižymi stipriomis antiseptinėmis ir baktericidinėmis savybėmis, skatina apetitą, virškinimo fermentų, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, slopina puvimo procesus žarnyne, gerina virškinimą, malšina skausmus, didina organizmo atsparumą ligoms.

Šviežių augalo svogūnėlių preparatais gydoma inkstų ir šlapimo pūslės akmenligė, reumatas, nemiga, skorbutas, hipertoninės ligos, plaučių tuberkuliozė. Sergant kokliušu, bronchine astma,  esant peršalimui,  plaučių uždegimui,  bronchitui  padeda inhaliacijos, taip pat su sviestu ar taukais sumaišyta česnakų tyrelė, kuria įtrinama krūtinė. Toms pačioms ligoms tinka pakvėpuoti trinto česnako garais, tokiu būdu į nosį pakliuvę fitoncidai gydo gripą,  anginą,  ūmius kvėpavimo takų katarus,  pūlinius procesus, vykstančius plaučiuose, pūlinius ausies ir akių gleivinės uždegimus, kolitus, dizenteriją.

Kramtoma česnako skiltelė  naikina burnos bakterijas, gydo anginą. Trinto česnako tyrele ar jo sultimis išoriškai  gydomas  kokliušas, naikinamos karpos, egzema, odos ligos. Tyrelė užtepama ant marlės ir uždedama ant pūlinės ar blogai gyjančios žaizdos, veikia kaip žaizdų gijimą stimuliuojanti priemonė. Įtrynus į galvos odą, stiprina plaukus.

 Pomidorų ir česnakų sriuba

  • 1,5 litro daržovių nuoviro arba vandens;
  • 8 pomidorai;
  • 1 svogūno galvutė;
  • 1 valgomasis šaukštas aliejaus;1 morka;
  • ½ stiklinės ryžių;
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
  • 2 česnakai;
  • žiupsnelis druskos;

Aliejuje  pakepinkite susmulkintus svogūnus, tuomet suberkite į verdantį daržovių nuovirą/vandenį, sudėkite susmulkintus pomidorus, morkas, trintus česnakus, ryžius, cukrų ir druską.

Dangčiu uždengtame puode virkite ant silpnos ugnies, kol užvirs, pertrinkite per sietą ir užvirkite.

  Česnako preparatų nerekomenduojama vartoti sergantiems inkstų ligomis.

 

Laikrodis

Apklausa

Kaip stiprinate imunitetą siaučiant gripui?
 
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Paieška