Čiobrelis -ramina, šalina skysčių perteklių, mažina karščiavimą, padeda suvirškinti riebalus, skatina virškinimą.
Dilgėlė- valo kraują, šalina iš organizmo skysčių perteklių.
Jonažolė- padeda įveikti stresą, depresiją, širdies negalavimus
Kalendra- padeda nuo skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų, pilnumo jausmo. Sergant bronchitu, skystina gleives.
Mairūnas- žadina apetitą, skatina riebalų skaidymąsi, padeda greičiau suvirškinti riebalus.
Melisa- mažina depresiją, dezinfekuoja, atpalaiduoja spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą.
Valerijonas- ramina, tačiau sustiprina pojūčius.

Verta pasinaudoti įvairių tautų, taip pat ir lietuvių, patyrimu ir virti aromatingas, švelnias savo krašto augalų arbatas, kurios taip pat turi gydomųjų sąvybių: ramina nervų sistemą, skatina medžiagų apykaitą, gerina virškinimą ir kt. Jose nebus kofeino, tačiau yra daug kitų biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų, fermentų, mikroelementų, organinių rūgščių, pektinų ir kt. Jos padeda gydyti daugelį susirgimų. Mūsų krašto augalus galima dėti ir į arbatos balzamus, mišinius ar naudoti kaip arbatų priedus. Vanduo arbatai turi būti minkštas, be specifinio kvapo. Plikinimui vanduo turi būti šviežias, užvirtas tik vieną kartą ir nuimtas nuo ugnies tuo momentu, kai jis baltai putoja. Netinka ir antrą kartą užvirtas arba pašildytas vanduo, taip pat virintas sumaišytas su nevirintu. Pažeidus šias taisykles, blogėja arbatos skonis bei aromatas, visiškai išnyksta naudingieji arbatos komponentai. Plikinti arbatą galima porcelianiniuose, stikliniuose ar fajansiniuose, bet ne metaliniuose induose.
Arbatą reiktų gerti pakankamai karštą, tačiau ji neturi deginti. Gerti mažais gurkšneliais, palaikant burnoje ir paskanaujant. Tai padeda geriau pajusti arbatos skonį ir apsaugo nuo labai karšto gėrimo stemplę ir skrandį. Patartina arbatą išgerti per valandą nuo užplikinimo.