Naudodamiesi mūsų svetaine, sutinkate su Privacy Policy ir Terms of Use.
Priimti
366.lt366.lt
  • Gamta gydo
    Gamta gydoRodyti daugiau
    Kaip džiovinti vaistinius augalus / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kaip džiovinti vaistinius augalus
    6 sausio, 2023
    Kaip išgydyti slogą ar sumažinti aukštą temperatūrą… / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kaip išgydyti slogą ar sumažinti aukštą temperatūrą…
    6 sausio, 2023
    Turime laiku pasirūpinti savo imuniteto stiprinimu / FREEPIK.COM NUOTR.
    Turime laiku pasirūpinti savo imuniteto stiprinimu
    6 sausio, 2023
    Žmogaus seilėse yra natūralių nuskausminamųjų / FREEPIK.COM NUOTR.
    Žmogaus seilėse yra natūralių nuskausminamųjų
    6 sausio, 2023
    Bičių pikis ir bičių pienelis/ FREEPIK.COM NUOTR.
    Bičių pikis ir bičių pienelis
    6 sausio, 2023
  • Liaudies medicina
    Liaudies medicinaRodyti daugiau
    SVARAINIAI / FREEPIK.COM NUOTR.
    Svarainis-lietuviška citrina
    3 sausio, 2023
    SPANGUOLĖS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Iš liaudies medicinos
    3 sausio, 2023
    MEDUS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Medus
    3 sausio, 2023
    LIEPA / FREEPIK.COM NUOTR.
    Liepa
    3 sausio, 2023
    ŽOLELIŲ VONIOS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Žolelių mišiniai vonioms
    3 sausio, 2023
  • Vaiko pasaulis
    Vaiko pasaulisRodyti daugiau
    SVEIKA ŠEIMA / FREEPIK.COM NUOTR.
    Sveika šeima – laiminga šeima
    22 gruodžio, 2022
    SVEIKAS VAIKAS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kodėl reikia grūdinti vaiką?
    22 gruodžio, 2022
    Vaikiška liga - kiaulytė / FREEPIK.COM NUOTR.
    Vaikiška liga – kiaulytė
    21 gruodžio, 2022
    Vaikų džiaugsmas - saldumynai / FREEPIK.COM NUOTR.
    Vaikų džiaugsmas – saldumynai
    21 gruodžio, 2022
    Vaikų auklėjimas / FREEPIK.COM NUOTR.
    Vaikų auklėjimas
    16 gruodžio, 2022
  • Sveikas maistas
    Sveikas maistasRodyti daugiau
    SVEIKAS MAISTAS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Maisto produktai , kurie gali padėti…
    12 sausio, 2023
    MAISTO PRIEDAI / FREEPIK.COM NUOTR.
    Maisto priedai
    12 sausio, 2023
    LYTINIS AKTYVUMAS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Lytinį aktyvumą stiprinantys maisto produktai
    12 sausio, 2023
    KĄ VALGYTI ŠALTUJU METU? / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kaip maitintis žiemos metu
    12 sausio, 2023
    PERSIVALGYMAS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kad skrandis neapsunktų nuo šventinių vaišių
    12 sausio, 2023
  • Grožio paslaptys
    Grožio paslaptysRodyti daugiau
    ŽOLELIŲ VONIOS / FREEPIK.COM NUOTR.
    Žolelių vonios
    12 sausio, 2023
    MOTERIS PIRTYJE / FREEPIK.COM NUOTR.
    Apie pirčių rūšis, įrengimą ir poveikį sveikatai
    12 sausio, 2023
    RANKŲ PRIEŽIŪRA / FREEPIK.COM NUOTR.
    Kaip išsaugoti gražią rankų odą ir sveikus nagus?
    12 sausio, 2023
    Muzika gydo / FREEPIK.COM NUOTR.
    Muzika gydo
    11 sausio, 2023
    Rankų odos priežiūra šaltuoju metų laiku / FREEPIK.COM NUOTR.
    Rankų odos priežiūra šaltuoju metų laiku
    11 sausio, 2023
  • Verta žinoti
  • Specialistas pataria
    • INFORMACIJA PACIENTAMS
    • SVEIKATOS MINISTERIJA INFORMUOJA
Skaitymas: Medaus ir jo produktų nauda žmogaus sveikatai
Dalintis
Pranešimas Rodyti daugiau
Font ResizerAa
Font ResizerAa
366.lt366.lt
  • Gamta gydo
  • Grožio paslaptis
  • Sveikas maistas
  • Liaudies medicina
  • Vaiko pasaulis
  • Specialistas pataria
  • Gamta gydo
  • Sveikas maistas
  • Vaiko pasaulis
  • Liaudies medicina
  • Grožio paslaptis
  • Specialistas pataria
  • Verta žinoti
    • Info pacientams
    • Sveikatos ministerija informuoja
Turite paskyrą? Prisijungti
Sekite mus
  • Advertise
© 2022 36.6C žurnalas. Svetainę sukūrė Reklamos4! Visos teisės saugomos.
366.lt > straipsniai > Gamta gydo > Medaus ir jo produktų nauda žmogaus sveikatai
Gamta gydo

Medaus ir jo produktų nauda žmogaus sveikatai

Šaltuoju metų periodu, kai žmones persekioja ir vargina peršalimo ligos, prisimename vasarą bitučių suneštą medų. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė pataria medų vartoti ne tik tada, kai susergame, bet ir kaip profilaktinę priemonę, tada būsime stipresni ir sveiki.

egidijus
Paskutinį kartą atnaujinta: 24 lapkričio, 2022 11:12 am
6 Min. skaitymas
Dalintis
6 Min. skaitymas
MEDUS / FREEPIK.COM NUOTR.
MEDUS / FREEPIK.COM NUOTR.
Dalintis

Medus yra gliukozės ir fruktozės mišinys, kurį mūsų organizmas pasisavina labai greitai. Jis yra vienas iš tų retų produktų, kurio beveik nereikia perdirbti. Jis greitai pasisavinamas ir greitai atstato žmogaus jėgas. Medaus rūšių cheminė sudėtis bei biologinės ypatybės skirtingos. Tai priklauso nuo augalų, iš kurių rinktas nektaras, ir nuo metų laiko. Meduje randama apie 300 įvairių medžiagų: apie 19 proc. vandens, daug angliavandenių, iš kurių daugiausiai – fruktozės ir gliukozės (po 33 ir 40 proc). Taip pat meduje yra 1,5–5 proc. sacharozės, 5–10 proc. maltozės, kitų cukrų, mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio) vitaminų (B1, B2, B3, PP, niacino, pantoteno rūgšties), nedideli kiekiai fermentų, fitoncidų, hormonų, eterinių aliejų bei medžiagų, turinčių aromatinių, antioksidacinių bei baktericidinių savybių. Bitininkų teigimu, Lietuvoje medus yra mišrus, bitės nėra išrankios – nuo įvairių augalų renka ir nektarą, ir lipčių. Toks medus yra aromatingas, skanus, o jo biologinis poveikis labai įvairiapusis, nes medus turi labai daug ir įvairių vertingų medžiagų. Tamsus medus yra maistingesnis, turtingesnis mineralinių medžiagų, nors malonesnio skonio – šviesus medus. Tamsiame meduje, skirtingai negu šviesiame, geležies yra keturis kartus, vario – du, o mangano – net keturiolika kartų daugiau. Dažniausiai pasitaikančios medaus rūšys: liepų medus – šviesiai geltonas, malonaus liepų žiedų kvapo; aviečių medus – šviesios spalvos, malonaus, bet stiproko kvapo; kiaulpienių medus – aukso spalvos, kartoko skonio, labai kvapnus; rapsų medus – baltas arba šviesiai gelsvas, silpno malonaus kvapo, truputį kartokas; viržių medus – tamsiai geltonas su rusvu atspalviu, stipraus, panašaus į viržių žiedų kvapą, kartoko skonio; grikių medus – tamsus, rausvas arba beveik rudas, aštraus skonio bei kvapo. Jame yra daugiau geležies ir baltymų. Pievų medus yra poliflorinis, t. y. surinktas iš daugelio augalų žiedų, malonaus skonio, geltonas arba gelsvai rusvos spalvos. Jame yra daug aromatinių medžiagų, nemažai B grupės ir C vitaminų.

MEDUS STIKLAINYJE / FREEPIK.COM NUOTR.
MEDUS STIKLAINYJE / FREEPIK.COM NUOTR.

Labai svarbu nusipirkti ir naudoti natūralų, nefalsifikuotą medų. Ką tik išsuktas medus esti skystas, tačiau vėliau jis kristalizuojasi, o tai geros kokybės požymis. Kristalizuodamasis medus šviesėja, o ant sutirštėjusio medaus paviršiaus susiformuoja balta gliukozės plutelė, kuri laikoma itin vertinga. Tokį medų galima drąsiai pirkti. Žiemą nepirkime skysto medaus – jis arba perkaitintas ir netekęs veikliųjų medžiagų, arba užsienietiškas, paveiktas ultragarso. Tinkamai paruoštas bei gerai išlaikytas natūralus lietuviškas medus sveikatos požiūriu yra pats vertingiausias. Per anksti iš avilio išimtas medus linkęs surūgti. Surūgusį medų nesunku atpažinti iš nemalonaus, rūgštaus kvapo. Be to, jis inde susisluoksniuoja: apačioje nusėda tirštas, o viršuje lieka skystas. Vandens kiekis tokiame meduje viršija normą. Patikrinti, ar medus subrendęs, galima liaudišku būdu: šviežias, dar nesutirštėjęs medus, pasemtas ir pilamas iš šaukšto, teka nenutrūkstama srovele. Medaus kokybę rodo jo aromatas ir skonis, fiziniai bei cheminiai požymiai. Vandens kiekis meduje nusako jo brandumą ir išlaikymo savybes, o natūralumą – diastazės skaičius. Diastazės skaičius rodo fermentinį aktyvumą. Natūralaus bičių medaus diastazės skaičius siekia 10, o dirbtinio medaus lygus nuliui arba dar mažiau. Medus turi būti be rūgimo ir falsifikavimo požymių. Rūgimą rodo medaus paviršiuje ar visame jo tūryje atsiradusios putos, dujų burbuliukai, specifinis kvapas ir prieskonis. Medaus defektas – per didelis drėgmės kiekis. Jis rodo, kad medus dar nesubrendęs. Falsifikuotą medų galima nustatyti pagal aukščiau minėtus požymius. Medaus kokybę reglamentuoja Lietuvos standartas 1466:1997 „Medus“.

MEDUS ANT STALO / FREEPIK.COM NUOTR.
MEDUS ANT STALO / FREEPIK.COM NUOTR.

Medaus, kaip efektyvios vaistinės priemonės naudojimas paremtas daugybe naudingų savybių: jis slopina uždegimą, alergiją, turi antibakterinį poveikį. Bičių medų (dėl jo gydomųjų savybių) nuo seno naudoja daugybė tautų. Senoviniuose rankraščiuose yra nemažai receptų, kuriuose minimas medus. Šiais laikais gydomąsias medaus savybes imta tirti kur kas atidžiau ir gauti rezultatai leidžia medų priskirti prie aktyviausių gamtos teikiamų vaistų. Gliukozė gerina širdies veiklą, skatina medžiagų apykaitos procesus bei padeda neutralizuoti nuodingąsias medžiagas. Meduje yra vitaminų ir organinių rūgščių. Pastarosios gerai veikia žmogaus nervus. Medų patartina vartoti nervingiems, daug dirbantiems, blogai miegantiems, skrandžio rūgštingumu besiskundžiantiems žmonėms, imuninei sistemai stiprinti, mažakraujystės profilaktikai ir viršutinių kvėpavimo takų ligoms (faringitui, laringitui, sinusitui, tracheitui, ūmiam bronchitui) gydyti. Medus – puiki kosulį malšinanti priemonė. Bitininkai sako, kad geriausias medus būna koriuose – jis išsaugo visas gydomąsias savybes. Be to, vaške vitamino A (karotino) yra netgi daugiau negu morkose. Kramtant medaus korį, vitaminas pasisavinamas per burnos gleivinę. Prarytas gabalėlis vaško slopina kenksmingas virškinamojo trakto medžiagas. Mūsų protėviai valgė medų su koriais ir bičių duonele. Seilės tirpina aktyviąsias vaško medžiagas, kurios palankiai veikia dantis. O svarbiausia –kramtomas vaškas su medumi profilaktiškai veikia kvėpavimo takus. Vartojant medų dažniausiai patariama jį atskiesti, nes taip jo sudedamosios medžiagos lengviau patenka į organizmo audinių ląsteles. Tačiau medumi, kaip ir bet kokiais medikamentais ar maisto produktais, negalima piktnaudžiauti – per dieną rekomenduojama suvalgyti apie vieną šaukštą šio natūralaus produkto: jo po truputį galima dėti į salotas, košes, varškę, pieną ar šiltą arbatą. Medų reikia laikyti ne aukštesnėje kaip +10°C temperatūroje, jo negalima kaitinti, nes esant +37°C temperatūrai jis praranda daugelį vertingų savybių. Patartina laikyti šaldytuve, saugoti nuo šviesos.

Atminkite: medų vartoti gali ne kiekvienas – medaus inhaliacijos gali pakenkti bronchų astmos priepuolių metu, šio produkto turi vengti sergantieji plaučių emfizema bei cukriniu diabetu ir visi tie, kuriems medus sukelia alergiją.

Jums taip pat gali patikti

Kaip džiovinti vaistinius augalus

Gamtos vaistinėlė

Natūraliomis priemonėmis išsigydyti kraujospūdį

Vitaminas C (kitaip vadinamas askorbo rūgštimi)

Bičių pikis ir bičių pienelis

GAMTOS VAISTINĖLĖ / FREEPIK.COM NUOTR.
Gamta gydo

Gamtos vaistinėlė

Paprastasis amalas. Preparatai iš amalo vartojami skrandžio, storosios žarnos gleivinių uždegimams, taip pat bronchų astmai, aterosklerozei, inkstų, nervų ligoms gydyti.…

egidijus
15 gruodžio, 2022
Vitaminas C / FREEPIK.COM NUOTR.

Vitaminas C (kitaip vadinamas askorbo rūgštimi)

PERSIVALGYMAS / FREEPIK.COM NUOTR.

Kad skrandis neapsunktų nuo šventinių vaišių

Alergija maisto produktams / FREEPIK.COM NUOTR.
Sveikas maistas

Alergija maisto produktams

Evelina
21 gruodžio, 2022
- Reklama -
Ad image

Kiti populiarus straipsniai

LIEPA / FREEPIK.COM NUOTR.
Liepa
Liaudies medicina Visi straipsniai
ŽOLELIŲ VONIOS / FREEPIK.COM NUOTR.
Žolelių mišiniai vonioms
Liaudies medicina Visi straipsniai
SVEIKA ŠEIMA / FREEPIK.COM NUOTR.
Sveika šeima – laiminga šeima
Vaiko pasaulis Visi straipsniai
ARBATOS / FREEPIK.COM NUOTR.
Vaiztažolių arbatos
Liaudies medicina Visi straipsniai
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Facebook El.paštas Spausdinti
Dalintis
Ankstesnis straipsnis KVAPAS / FREEPIK.COM NUOTR. Kvapai: atgal į praeitį
Kitas straipsnis ARBATA SU MEDUMI / FREEPIK.COM NUOTR. Laižo medų meškinai

Sekite mus

FacebookPatinka
Orai
20°C
Vilnius
clear sky
20° _ 20°
60%
3 km/h
Pr
20 °C
An
20 °C
Tr
22 °C
Kt
23 °C
Pn
25 °C
-Reklama-
Ad image

Naujausi

SVEIKAS MAISTAS / FREEPIK.COM NUOTR.
Maisto produktai , kurie gali padėti…
Sveikas maistas
MAISTO PRIEDAI / FREEPIK.COM NUOTR.
Maisto priedai
Sveikas maistas
LYTINIS AKTYVUMAS / FREEPIK.COM NUOTR.
Lytinį aktyvumą stiprinantys maisto produktai
Sveikas maistas
KAVOS POVEIKIS / FREEPIK.COM NUOTR.
Kava- už ar prieš?
Uncategorized
//

Geros savijautos internetinis žurnalas

Straipnsių kategorijos

© 2023 366 žurnalas. UAB ET Investment. Visos teisės saugomos.366.lt priklausančią informaciją ir fotografijas be redakcijos raštiško sutikimo kopijuoti, platinti, publikuoti draudžiama. Svetainę sukūrė Reklamos4!
Grožio paslaptys / FREEPIK.COM NUOTR.
Geros savijautos internetinis žurnalas
Prenumeruokite mūsų naujienas el.paštu

Jokios elektroninės reklamos.Prenumeratą galėsite nutraukti betkada.Daugiau apie taisykles, galite surasti mūsų skiltyje Privatumo politika.
adbanner
Sveiki

Prisijunkite prie savo paskyros

Username or Email Address
Password

Pamiršote slaptažodį?