Šakniastiebiai šakoti, apvalūs, šliaužiantys ir įsišakniję. Lapai stori, odiški, pražanginiai, atvirkščiai kiaušiniški, žemyn užsirietusiais kraštais, viršutinė pusė tamsiai žalia, apatinė – šviesiai žalia, su rudais taškeliais, tinklišku gyslotumu. Žiedai balti ar rausvi, susitelkę po 2-8 į viršūnines nusvirusias kekes. Žydi gegužės-birželio mėnesiais. Dažnai vasa- ros pabaigoje žydi antrąkart. Vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo
mėnesiais. Dažnai vasaros pabaigoje žydi antrąkart. Vaisiai subręsta rugpjūčio- rugsėjo mėnesiais. Tai apvalios, sultingos, raudonos uogos. Auga retuose, sausuose spygliuočių ir mišriuose miškuose, sudaro sąžalynus, mėgsta šviesą. Žydi gegužės- birželio mėnesiais, vaisiai prinoksta rugpjūtį-rugsėjį.
Bruknių lapai skinami anksti pavasarį – balandžio-gegužės mėn. (pernykščiai) ar nurinkus uogas – rugsėjo-lapkričio mėn. (per vasarą užaugę). Vasarą skinti lapai vaistams netinka, nes džiovinant patamsėja. Lapeliai nubraukiami arba žirklėmis nukerpamos 5-8 cm ilgio šakutės. Džiovinimui paskleidžiama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar specialiose džiovyklose ne aukštesnėje 40 °C temperatūroje.

Bruknių vaisiai renkami rugpjūčio mėn. Uogos džiovinamos krosnyje ar džiovykloje 50-60 °C temperatūroje. Ilgesniam laikymui uogos taip pat gali būti konservuojamos cukrumi, ruošiamos jų uogienės, džemai.
Medicinoje dažniau naudojami bruknių lapai. Jie pasižymi šlapimą varančiomis, sutraukiančiomis savybėmis, todėl padeda netgi viduriuojant.
Bruknių uogos pasižymi priešuždegiminiu, druskų apykaitą reguliuojančiu, šlapimą varančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Nuovirui 2 valgomieji šaukštai susmulkintų lapų užpilami 200 ml vandens, virinama pusvalandį. Po 10min. nukošiama, geriama po 100 ml 2-3 kartus per dieną. Liaudies medicinoje bruknės lapais gydomas antacidinis gastritas, vaikų nevalingas nak- tinis šlapinimasis, reumatas, podagra, hipertenzija. Taip pat gali būti vartojama ir kaip priemonė nuo diabeto.

Bruknės – vitaminingas augalas, todėl uogos pa- prastai vartojamos esant vitaminų trūkumui.
Bruknių uogienė
1 kg bruknių uogų, 1 stiklinė vandens, 800 g cukraus, 2-3 gvazdikėliai, cinamono, citrinos, apelsino žievelės (pagal skonį).
Bruknes perrinkti ir nuplauti tekančio vandens srove. Patrtina
uogienę virti tik iš gerai prisirpusių, maždaug vienodo dydžio bruknių. Uogas
suberti į puodą, užpilti karštu sirupu ir virti ant silpnos ugnies, kol bruknės taps permatomos. Uogienę sukrėsti į stiklainius. Kai atvės ir paviršiuje susidarys plutelė, uždaryti plastmasiniais dangteliais.