Silpnoji grandis
Jei pradedama dažnai sloguoti, kosėti, peršąlama, vadinasi, susilpnėjo imunitetas. Tai išduoda net paprasčiausia alergija maistui. Susilpnėjęs imunitetas – beveik dažniausiai pasitaikanti šiuolaikinio žmogaus problema.
Imuninę sistemą sutrikdo mikrobai ir virusai – patekę į organizmą svetimkūniai su sava genetine informacija. Jai nusilpus dažnai 4–5 kartus per metus sergama peršalimo lėtinėmis (otitu, bronchitu, sinusitu), grybelių sukeltomis odos, gleivinės, nagų (pvz., kandidozė) ligomis.
Jei kamuoja ligos, pirmiausia reikia pasidaryti kraujo tyrimus.

Rizikos zona
Net ir sveikiems, retai sergantiems žmonėms reikia nepamiršti pasirūpinti savimi, nes kasdien jų organizmą veikia išoriniai ir vidiniai faktoriai.
Maistas. Organizmo apsauginės funkcijos nusilpsta, jei gaunama mažai riebalų, angliavandenių, baltymų, vitaminų ir mikroelementų.
Stresas. Jei dažnai išgyvenamos stresinės situacijos, antinksčiai gamina daugiau hormonų, silpninančių imuninę sistemą.
Ligos. Dėl bet kokios ligos laikinai nusilpsta imunitetas. Pačios pavojingiausios – sunkios ir lėtinės, pvz., virškinamojo trakto, nervų sistemos, plaučių.
Gydymo metodai. Gydant sunkias ligas kartais tenka rinktis ir pavojingus gydymo metodus: narkozę, spindulių terapiją, antibiotikus ar hormonų preparatus. Dėl to gali susilpnėti imunitetas.

Liaudies medicinos priemonės
Profilaktiškai galite vartoti alavijų sultis. Kadangi jos vienos labai neskanios, alavijų sultis maišykite su įvairiomis vaisių ar daržovių sultimis, pagardinkite medumi arba raudonuoju vynu ir gerkite po vieną valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.
Ypač originalų ir vitaminingą kokteilį galite pasigaminti, sumaigę kelis alavijo lapus, sumaišę su ananasų bei apelsinų sultimis ir įpylę truputį mangų (arba kitokio) sirupo. Toks egzotiškas kokteilis labai tiks pavaišinti, pavyzdžiui, peršalusius draugus.
Gerkite daug skysčių, ypač natūralių sulčių. Obuolių sultys su liepžiedžių arbata šalina iš organizmo toksinus; raudonos paprikos, petražolių ir pomidorų sultys (lygiomis dalimis) puikiai stiprina imuninę sistemą.
Geriausia pasigaminti pastaruoju metu daugelyje pasaulio šalių ypač populiaraus vaisinio „antigripino“: du valgomuosius šaukštus (arba du pakelius) juodųjų arbatžolių užplikykite stikline verdančio vandens ir palikite 5 minutes, kad pritrauktų. Tada į arbatą supilkite šviežiai išspaustas citrinos sultis, pusę stiklinės greipfrutų sulčių, jeigu turite, įberkite porą šaukštelių anyžių ir pasaldinkite medumi. Mišinį truputėlį pakaitinkite, bet neužvirinkite, ir, supilstę į gerai šilumą laikančius puodelius, pasigardžiuodami išgerkite.
Galite pasinaudoti šiuo labai veiksmingu receptu: susmulkinkite dešimt česnako skiltelių, užpilkite ką tik išspaustomis vienos citrinos sultimis, indą sandariai užkimškite ir palaikykite 2-3 dienas. Gerkite kelis kartus per dieną po arbatinį šaukštelį, kiek atskiedę virintu vandeniu. Aštrų česnako kvapą panaikina citrinos sultys.