Beveik visos žuvys turi nuo 0,2 iki 35 proc. riebalų, kurių sudėtyje yra itin vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamin A, D, C, PP, E, B, lengvai virškinama ir greitai pasisavinama organizmo. Labai sveika valgyti ne tik liesą, bet ir riebią žuvį. Nustatyta, kad žuvis yra ienintelis produktas, kuris kuo riebesnis tuo naudingesnis žmogaus organizmui. Mūsų organizmui dažnai trūksta omega – 3, kurio organizmas negamina, o žuvyje gausu žios medžiagos. Žmonės, gaunantys pakankamai omega – 3 riebiųjų rūgščių, rečiau serga įvairiomis ligomis, tokiomis kaip: vėžiu, astma, depresija, širdies ligomis. Per dieną šių riebiųjų rūgščių mūsų organizmas turi gauti 0,5g. Kad gautumėme šią normą, pakanka valgyti žuvį 2 kartus per savaitę. Smulkių arba konservuotų žuvų kaulai yra minkšti, lengvai sukramtomi, su jaisgaunamas didelis kalcio kiekis. Taip pat žuvyje yra forfoso, geležies, vario, kalio, seleno, jūrų žūvyse – jodo. Be to, žuvis tinka žmonėms, kuriems reikia riboti druskos kiekį organizme, nes šviežioje žuvyje yra mažai natrio.
Kaip maisto produktas, žuvis įeina beveik į visas dietas. Žuvyse esantys baltymai lengvai virškinami, nes juose yra mažiau nevisaverčių baltymų, tad mūsų kūnas juos greitai paverčia energija. Jei sočiai pavalgius mėsiškų patiekalų aptingstama, tai suvalgę žuvies ilgai dar išliksite darbingi. Jeigu kamuoja nuovargis ar migrena, suvalgykite kelis gabaliukus žuvies, ji malšina skausmą. Riebiosios rūgštys omega – 3 gerina regėjimą, mažina įvairių odos ligų ir uždegimų riziką, mažiau kankina nuotaikų kaita ir depresijos. Jeigu kamuoja niežai, išsivirkite lydeką, sudrėkintą šiuo nuoviru vatos gabalėlį dėkite ant skaudamos vietos kelis kartus per dieną.
Žuvies pavadinimas | Energetinė vertė (kcal) | Baltymai (g) | Riebalai (g) |
Sterkas, lynas | 40 | 10 | 1 |
Lydeka, ešerys | 44 | 10 | 1 |
Karpis | 50 | 8 | 2 |
Upėtakis | 53 | 11 | 1 |
Menkė | 70 | 16,5 | 0,3 |
Plekšnė | 84 | 16,5 | 1,8 |
Jūros lydeka | 90 | 17,2 | 2,2 |
Otas | 100 | 20 | 2 |
Ungurys | 195 | 9 | 18 |
Sūdyta silkė | 220 | 20 | 15,5 |