Kaip rašo žurnalas „Forbes“, norintiems maitintis sveikai reikia valgyti kuo mažiau apdorotą maistą. Pasak leidinio, nėra atsakymo tiems, kurie klausinėja, kokia mityba yra sveikiausia. Žymaus amerikiečių mitybos specialisto Jonny Bowdeno žodžiais tariant, nėra pačios geriausios mitybos, kuri būtų pagrįsta tuo, kokį baltymų, riebalų ar angliavandenių mes suvartojame. Senovės tautos, pasak žurnalo, nors ir maitinosi skirtingai, bet visos jos klestėjo, o vėžio, diabeto, nutukimo ir širdies ligų epidemija prasidėjo gerokai vėliau. Kaip teigia žurnalas „Forbes“, taip yra todėl, kad senovės žmonės vartojo monimaliai apdorotą maistą. Riešutai, uogos, pupos, ganyklų žole mintančių galvijų mėsa –visas natūralus, neapdorotas maistas yra beveik visada sveikas, kad ir kiek jame būtų baltymų ar riebalų. Be to, anot G. Bolzanės, šiuose maisto produktuose yra nedaug cukraus, kurio senosios tautos vartojo labai mažai.
G. Bolzanė daro išvadą, kad ,pasak Vakarų mitybos specialistų, ne tiek svarbu, ką valgome, kiek tas maistas yra apdorotas. Visas minimaliai apdorotas maistas turi daugybę vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurių dėka žmonės galėtų jaustis sveiki net sulaukę šimto metų.
Žurnalas „Forbes“ sudarė naudingiausių ir sveikiausių žmogaus organizmui produktų sąrašą:
- Uogos. Visose uogose yra minimalus cukraus kiekis bei daugybė maistinių skaidulų. Mokslininkųpatarimu, norint pagerinti atmintį, reikia valgyti mėlynių. O avietės ir braškės turtingos elaginės rūgšties – galingo antioksidanto, saugančio nuo vėžio.
- Pupos. Pupose yra ypač daug maistinių skaidulų, padedančių kontroliuoti svorį, mažinančių diabeto ir karujospūdžio ligų riziką. Be to, pupos saugo nuo tiesiosios žarnos vėžio bei širdies ligų.
- Riešutai. Jei keletą kartų per savaitę valgytumėme riešutus, 30-50 procentų sumažintumėme širdies smūgio ir kraujospūdžio ligų riziką. Ypač vertingi šiuo požiūriu yra migdolai, makadamijos, braziliniai, graikiniai bei pekaninių karijų riešutai. Mokslininkai pataria jų valgyti bent po 30 gramų tris-penkis kartus per savaitę.
- Lašiša. Riebiosios šaltųjų vandenų žuvys,tokios kaip lašišos, sardinės, silkės ar skumbrės, turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos mūsų smegenims ir širdžiai, padeda sureguliuoti kraujospūdį ir turi įtakos mūsų nuotaikai. Be to, žuvis stabdo senėjimo procesus.
- Natūralus (neperdirbtas)pienas. Tokiame piene gausu konjuguotos linolio rūgšties(CLA): tai riebalų rūgštis, blokuojanti riebalų patekimą į ląsteles, taip pat ji naudinga vėžio prevencijai. Piene nemažai vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų.
- Žole mintančių galvijų mėsa. Tokia mėsa yra žymiai sveikesnėuž tą, kurią tenka pirkti prekybos centre. Ji yra puikus omega-3 ir CLA rūgščių, baltymų bei vitamino B12 šaltinis.
- Kiaušiniai. Jie ne veltui yra vadinami vienu puikiausiu maisto produktu: juose gausu baltymų, akims naudingo maisto papildo luteino, o trynyje – cholino, arba vandenyje tirpstančio vitamino, kuris gerina atmintį bei smegenų veiklą, saugo kepenis nuo riebalų sankaupų.
- Kopūstai. Briuseliniuose kopūstuose, brokoliuose ir gūžiniuose kopūstuose yra augalinių junginių, padedančių sumažinti vėžio riziką, daug mineralų.
- Obuoliai. Obuoliai sergsti nuo plaučių vėžio, diabeto ir astmos. Viename obuolyje yra apie 5 gramus skaidulų, gausu kaulams būtino vitamino K.
- Svogūnai ir česnakai. Šios daržovės efektyviai sumažina skrandžio,prostatos ir stemplės vėžio riziką. Jie priskiriami prie maisto produktų, kurie 20 proc. Sumažina mirštamumą nuo širdies ligų.
- Granatų sultys. Šios sultys – puikus antioksidantų šaltinis. Pasak tyrimų, granatai stabdo navikų susidarymą, reguliuoja kraujo spaudimą. Mokslininkai rekomenduoja kasdien išgeerti po stiklinę granatų sulčių.
- Žalioji arbata. Sveika gerti visų rūšių arbatą, bet visų naudingiausia ir sveikiausia yra žalioji arbata dėl savo savybių, saugančių nuo vėžio. Žalioji arbata puikiai tinka daugelio rūšių vėžio profilaktikai.
Jei norime ilgai ir laimingai gyventi, gal vertėtų atkreipti dėmesį į tai, ką valgome.