Pieno produktai yra pagrindinis kalcio ir magnio šaltinis, kuriuos pasisavina žmogaus organizmas. Pieną sudaro 88 proc. vandens, 3-6 proc. riebalų, 2,5-3,5 proc. baltymų, 4-5 proc. laktozės (pieno cukraus), 0,7 proc. mineralinių medžiagų bei vitaminų. Kadangi piene yra puikiai subalansuotų amonorūgščių, riebalų emulsijos pavidalu, šios medžiagos lengvai įsisavinamos. Laktalbuminas ir kazeinogenas padeda formuotis raumenims. Be to, pieno baltymai yra greičiau įsisavinami nei mėsos baltymai. Taip pat pienas turi labai daug mikroelementų, tokių kaip: kalio, fosforo, natrio, magnio, geležies, cinko, seleno ir jodo. Kalcis taip pat labai svarbus pieno elementas, kuris reikalingas audinių atsinaujinimui bei kraujospūdžio reguliavimui. Jis stiprina kaulinį audinį, išsaugo dantų struktūrą, turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, o kartu su magniu stiprina kaulinį audinį. Rekomenduojama pieno produktus vartoti 2-3 kartus per dieną. Šioms medžiagoms virškinti organizmui nereikia daug energijos, todėl jos neapkrauna virškinamojo trakto.

Parduotuvėje mus džiugina gausus pieno produktų pasirinkimas, tai – pienas (nenugriebtas, pusriebis, nugriebtas), sūris, lydytas sūris, tepamas lydytas sūrelis, sviestas, pasukos, riebalų mišiniai, valgomieji ledai, rauginti pieno gėrimai, jogurtai bei varškė. Prieš pristatant į parduotuves pieną, jis turi būti pasterizuotas, termiškai apdorotas aukštoje temperatūroje arba sterilizuotas. Rauginto pieno produktai gali būti kaip ir pagalbinė priemonė gydant tokias ligas kaip: virškinimo trakto sutrikimams, mažakraujystei, aterosklerozei, sutrikus medžiagų apykaitai. Kefyras taip pat yra naudingas žmogaus organizmui, nes jis gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą bei gerina žarnyno veiklą. Be to, organizmas kefyro naudingas medžiagas pasisavina greičiau nei pieno. Reikėtų įvertinti ir jogurto teikiamą naudą. Jis yra gaminamas kartu su įvairiais vaisiais, uogomis, vitaminų priedais, natūraliais virškinamojo trakto mikroorganizmais; gausus B grupės vitaminais. Ypač šis produktas reikalingas tiems, kurie dirba kenksmingoje aplinkoje, maitinasi nepilnaverčiu maistu, gydosi antibiotikais, kadangi jis mažina tikimybę užsikrėsti žarnyno infekcijomis. Iš visų pieno produktų, pasukos turi didžiausią biologinę vertę. Jose mažai kalorijų, bet gausu vitamino F bei B grupės vitaminų. Tad esant gausiam pieno produktų pasirinkimui, mums tereikia išsirinkti tai, kas mums yra skaniausia ir telieka mėgautis baltymų šaltiniu.

Keletas paprastų receptų, padedantys numalšinti negalavimus:
- Esant stipriems galvos skausmams – kartą per dieną tereikia išgerti mišinį iš 200 g šviežio pieno ir 1 valgomojo šaukšto putino uogų, sutrintų su 1 arbatiniu šaukšteliu natūralaus medaus.
- Esant migrenai – išplakite kiaušinį, užpilkite virintu pienu ir išgerkite. Tai reiktų kartoti kasdien visą savaitę.
- Praradus balsą – kiaušinio trynį sumaišykite su puse stiklinės šiek tiek pašildyto pieno. Šiuo mišiniu praskalaukite gerklę, gerkite mažais gurkšneliais.
- Sergant kepenų ligomis, dar nevalgę, gerkite stiklinės pieno ir šviežiai spaustų morkų sulčių mišinį.
- Jei vargina rėmuo, tereikia išgerti pusės stiklinės kefyro.
- Sergantiems cukriniu diabetu patariama vartoti kefyro su grikiais – 30 min. prieš pusryčius ir vakarienę sumaltus grikius sumaišykite su kefyru (vieno valgomojo šaukšto pakaks vienai kefyro stiklinei).
- Sergant hipertenzija, patartina vartoti jogurtų su bruknėmis, juodaisiais serbentais, šaltalankių vaisiais, džiovintais abrikosais.