Valgomieji lizdai- natūralus produktas organizmui stiprinti

Nuo seno Rytų šalyse organizmui stiprinti vartojamas natūralus produktas iš paukščių lizdų, kuris turtingas mineralais, proteinais ir elementais.  Aerordramus fucipaus, Collocalia fucipagus yra kregždžių (čiurlių) rūšies atstovai, kurie suka savo lizdus tik iš savo seilių, kurios panašios į klijus. Seilių pagalba jie tvirtina lizdus ant uolų, atokiau nuo plėšrūnų.

Lizdai, priklausomai nuo juose esančių mineralų ir kitų medžiagų, gali būti baltos, geltonos, raudonos, pilkšvos, purpurinės spalvos. Valgomi paukščių lizdai randami ant uolėtų skardžių Šiaurės Borneo, Indonezijos, Malaizijos, Tailando, Vietnamo ir Filipinų salose. Nedidelės šių paukščių kolonijos taip pat aptinkamos atokiose Kinijos vietovėse. Lizdų apdirbimas yra lėtas, kruopštus ir daug darbo reikalaujantis procesas. 

Prekyba lizdais prasidėjo 618-907 metais, valdant Tang dinastijai. 1617 metais, valdant Ming Dinastijai, jau buvo aiškiai teigiama, kad šie lizdai ir ryklių pelekai buvo turtingųjų maistas. Daugybė senovės tekstų citatų patvirtina, kad šių paukščių lizdai buvo aukštai įkainotas turtingųjų delikatesas. Žmonės laikė lizdus vertingiausiu tonizuojančiu maistu, kokį tik galėjo sau leisti, vertindami jo maistingąsias savybes, juose esančius elementus, stimuliuojančius ląstelių ir epidermio augimą. Pasak tradicijų, nuolat vartojami lizdai padėdavo išlaikyti odos tonusą, balansuodavo QI (“gyvenimo energiją’) ir stiprino imuninę sistemą. Taip pat buvo tikima, kad lizdai stiprina plaučius, visą organizmą ir prailgina gyvenimą, ypač tinka vyresnio amžiaus žmonėms bei tiems, kurie atsigauna po ligų. 

Valgomieji lizdai šiuo metu yra industrija, vertinama milijonais dolerių. Pagrindiniai šio produkto tiekėjai yra Indonezija, Malaizija ir Tailandas. Indonezija pagamina 80 proc. pasaulinės produkcijos ir pakrauna į laivus 80-100 tonų produkto kasmet vien tik į Honkongą. Pagrindiniai vartotojai yra Honkongas, Singapūras ir JAV. 

Honkonge dubenėlis paukščių lizdų sriubos kainuoja nuo 30 iki 100 JAV dolerių. Kilogramas baltos spalvos lizdų gali kainuoti iki 2000 JAV dolerių, kilogramas raudonos spalvos lizdų – iki 10000 JAV dolerių. 

Lizdai naudojami gydant kvėpavimo ligas, tuberkuliozę, kosulį, esant apsunkintam kvėpavimui, astmai, taip pat hematomoms, užsitęsusiai dizenterijai, chroniškai maliarijai, bendram nusilpimui ir kitiems negalavimams gydyti. Kiekvienas 100 gramų sauso produkto turi daug vertingų mineralų, druskų ir kitų elementų: 49.9 g vandenyje tirpių proteinų (įskaitant amino nitrogeno, monoamino nitrogeno, non- amino nitrogeno, ir kt.), 30.6 g. karbohidratų, 4.9 g geležies, 2.5 g neorganinių druskų, 1.4 skaidulų, 10.7 g kitų elementų. 100 g energetinė vertė yra 345 kalorijos. 

Straipsnyje “Yan Wo Kao” mėnesiniame Mingpao leidinyje 1985 m. gegužę (231 tomas) prof. Y.C. Kong ir prof. P.S. Kwan iš Kinijos Universiteto Honkonge aprašė savo tyrimus, kuriais buvo nustatyta, kad lizdų sriuba turi ląstelių dalijimąsi stimuliuojantį hormoną, skatinantį epidermio audinio augimą, ląstelių regeneraciją, stiprina imunitetą. Tyrėjai moksliškai įrodė, kad lizdai nuo senovės pelnytai vertinami dėl savo savybių - metabolizmo palengvinimo, odos tonuso palaikymo, energijos suteikimo, gyjimo po ligų paspartinimo, imuniteto stiprinimo. 

Tai produktas, unikalus dėl lizduose esančių specifinių gyvulinės kilmės proteinų, kuriuos lengvai įsisavina žmogaus organizmas.

Įsigyti ir sužinoti daugiau www.kinumasazas.lt

 

 

 

Laikrodis

Apklausa

Kaip stiprinate imunitetą siaučiant gripui?
 
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Paieška